Nordlige Rhône

13.oktober.2004 23:37 Pål Eivind
Bilde

Den nordlige delen av Rhone-dalen pro­duserer hovedsakelig rødviner og er dominert av en drue - syrah. Sammen med cabernet sauvignon, Bordeaux´ store drue, gir syrah den svarteste og kvasseste rødvinen i Frankrike, og selv om den blir dyrket andre steder også, er det her den tradisjonelt er på sitt mest briljante.

 

DRUESORTER OG VINSTILER

De fremste vinene fra det nordlige Rhone er Hermitage og Cote-Rotie, to små vinmark­områder som er mindre en femdel av størrelsen til en av Bordeaux´ berømte vinlandsbyer. Her­mitage er en av Frankrikes kraftigste viner mens den skjønnsomme tilsettingen av saft fra den hvite viognier-druen gjør Cote-Rotie til en av Frankrikes mest velduftende rødviner. De mør­ke og tjæreaktige vinene fra Cornas St-Jo­sephs, i sammenligning nesten glatte og søte viner, er også fine, og den store appellationen Crozes-Hermitage lager viner av Hermitage­type - ganske store og kraftige, men i våre dager med smidig frukt og god valuta for pengene.

Til tross for rødvinsdominansen er det og­så hvitvin her. Viognier-druen gir Condrieu og Chateau-Grillet, to sjeldenheter med drømmeaktig smak, og marsanne- og rous­sanne-druene gir ikke bare hvit Hermitage og Crozes-Hermitage, men også hvit St.-Joseph og den sjeldne St.-Péray. Og hvis du tar en lang fottur østover fra Valence, kommer du til elven Drôme der muscat- og clairette-druene langt inne i åsene gir Clairette de Die - en herlig, lett, ultrafrisk musserende vin.

 

Cote-Rôtie "Grillet skråning" er et passende navn på denne appellationen der de varme, klip­peaktige skråningene gir de beste vinene. Det er et lite område med bare rundt l 000 dekar vin­marker i den beste delen. Dessverre har det skjedd en massiv, kynisk utvidelse av appella­tionrettighetene utover det jevne platåland­skapet bak elvesvingen. Hvis det ikke blir gjort noe for å skille vin fra skråningene fra vin fra flat­landet, vil omdømmet til denne dyre, høyt verd­satte vinmarken synke. På sitt beste fra noen få enkeltvinbønder som Jasmin, Guigal og Jamet, kan Cote-Rotie være en forbløffende duftende rødvin med syrah-druens voldsomhet mildnet av himmelsk duft og moden, høstsøt frukt fra sødmen til den hvite viognier. Sjelden og herlig. Beste produsenter: Gilles Barge, Pierre Barge, Burgaud, Champet, Clusel-Roch, Gentaz­Dervieux, Guigal, Jamet, Rene Rostaing, Vemay og Vidal-Fleury.

 

Chateau-Grillet En enkelt eiendom og en av de minste appellationene i Frankrike med bare 40 dekar. Denne hvitvinen skal ha den magiske duften av frukthage og innhøstings­tid. Når den har det - jeg har riktignok sett få tegn til det i det siste - er den nesten verdt den enorme prisen som forlanges.

 Condrieu Denne lille appellationen har vokst fra et lavpunkt på 100 dekar i 1960­-årene til godt over 400 dekar. Men en del av vinstokkene som ble plantet tidlig i 1990-­årene, står ikke på ideelle vinmarksteder. Con­drieu ligger der elven svinger like ovenfor Chateau-Grillet, men det er i det minste ganske mange forskjellige vinbønder som prøver, og de fleste av de beste franske viog­nier-vinene kommer nå fra Condrieu. Det er en forbløffende smak. Aprikosduften strøm­mer ut av glasset mot deg, og balansen mel­lom saftig, søt frukt og svakt prikkende syre­.