Den nordlige delen av Rhone-dalen produserer hovedsakelig rødviner og er dominert av en drue - syrah. Sammen med cabernet sauvignon, Bordeaux´ store drue, gir syrah den svarteste og kvasseste rødvinen i Frankrike, og selv om den blir dyrket andre steder også, er det her den tradisjonelt er på sitt mest briljante.
DRUESORTER OG VINSTILER
De fremste vinene fra det nordlige Rhone er Hermitage og Cote-Rotie, to små vinmarkområder som er mindre en femdel av størrelsen til en av Bordeaux´ berømte vinlandsbyer. Hermitage er en av Frankrikes kraftigste viner mens den skjønnsomme tilsettingen av saft fra den hvite viognier-druen gjør Cote-Rotie til en av Frankrikes mest velduftende rødviner. De mørke og tjæreaktige vinene fra Cornas St-Josephs, i sammenligning nesten glatte og søte viner, er også fine, og den store appellationen Crozes-Hermitage lager viner av Hermitagetype - ganske store og kraftige, men i våre dager med smidig frukt og god valuta for pengene.
Til tross for rødvinsdominansen er det også hvitvin her. Viognier-druen gir Condrieu og Chateau-Grillet, to sjeldenheter med drømmeaktig smak, og marsanne- og roussanne-druene gir ikke bare hvit Hermitage og Crozes-Hermitage, men også hvit St.-Joseph og den sjeldne St.-Péray. Og hvis du tar en lang fottur østover fra Valence, kommer du til elven Drôme der muscat- og clairette-druene langt inne i åsene gir Clairette de Die - en herlig, lett, ultrafrisk musserende vin.
Cote-Rôtie "Grillet skråning" er et passende navn på denne appellationen der de varme, klippeaktige skråningene gir de beste vinene. Det er et lite område med bare rundt l 000 dekar vinmarker i den beste delen. Dessverre har det skjedd en massiv, kynisk utvidelse av appellationrettighetene utover det jevne platålandskapet bak elvesvingen. Hvis det ikke blir gjort noe for å skille vin fra skråningene fra vin fra flatlandet, vil omdømmet til denne dyre, høyt verdsatte vinmarken synke. På sitt beste fra noen få enkeltvinbønder som Jasmin, Guigal og Jamet, kan Cote-Rotie være en forbløffende duftende rødvin med syrah-druens voldsomhet mildnet av himmelsk duft og moden, høstsøt frukt fra sødmen til den hvite viognier. Sjelden og herlig. Beste produsenter: Gilles Barge, Pierre Barge, Burgaud, Champet, Clusel-Roch, GentazDervieux, Guigal, Jamet, Rene Rostaing, Vemay og Vidal-Fleury.
Chateau-Grillet En enkelt eiendom og en av de minste appellationene i Frankrike med bare 40 dekar. Denne hvitvinen skal ha den magiske duften av frukthage og innhøstingstid. Når den har det - jeg har riktignok sett få tegn til det i det siste - er den nesten verdt den enorme prisen som forlanges.