Vinpris.no sammenligner prisene hos Vinmonopolet og Systembolaget og gir deg en oversikt over hvor det lønner seg å handle de forskjellige produktene.
Velg «Prissammenligning Norge/Sverige» i menyen på toppen. Du kan så velge produkttyper, volum og opprinnelsesland. I tillegg kan du velge hva du vil sammenligne. For eksempel «Billigst i Norge i prosent», «Billigst i Sverige i prosent» med mere. Du velger også hvordan du vil sortere resultatet. Alfabetisk eller etter prisforskjell.
Det er bare cirka ti prosent av vareutvalget som finnes hos begge leverandørene, derfor vil du mange ganger se at produkter av forskjellig årgang er koblet sammen. I noen tilfeller spiller dette ikke videre rolle, men for enkelte produkter kan årgang ha mye å si for kvaliteten. Vinpris.no har likevel valgt å koble en del av disse produktene, men går du inn på detaljene for produktet vil du se tydelig hva som ikke er helt korrekt og selv avgjøre om det har noen betydning for deg.
Lykke til med søkingen!
Det er ikke helt til å komme forbi at det er vesentlig enklere å finne rimeligere produkter i Sverige enn i Norge. Selv har jeg ofte trodd at dette har sammenheng med avgiftene her i landet. Derfor har jeg nå lagt inn avgiftene på produktene sånn at man enkelt kan se hvor mye de utgjør. Etter å ha gransket avgiftssystemet i begge land fikk jeg atter en gang en overraskelse. I motsetning til hva jeg trodde så har vi i Norge et relativt enkelt system for å beregne avgifter. I Sverige er det derimot såpass innfløkt at relativitetsteorien blir enkel i forhold. Det største problemet er at våre naboer i øst opererer med "Mellanklassprodukter". Disse er ikke merket på en enhetlig måte i datagrunnlaget fra Systembolaget og er dermed litt vanskelig å utlede. Avgiftsberegningene på disse må derfor tas med en klype salt. Dette utgjør heldigvis ikke så mange produkter og det er i så fall de med 15% alkohol eller mindre som kan være feil.
Den foreløpige konklusjonen er at Vinmonopolet ikke akkurat har de enkleste forutsetninger, men klarer likevel både å matche og i mange tilfeller slå Systembolaget på pris. Et godt eksempel på at dette kan være vanskelig er Krönleins Stockholm Fine Festival Beer. Den koster for øyeblikket i underkant av ti norske kroner i Sverige. Når man i Norge starter med nesten femten kroner bare i avgifter så sier det seg selv at det er en umulig oppgave å matche svenskene. Det blir likevel litt drøyt å påstå at avgiftene er den eneste grunnen til prisforskjellen. Det er vel rimelig å anta at forhandlinger ved innkjøp hos produsentene har mye å si.
Nå ligger ihvertfall avgiftene inne og du kan selv se hvor stor del av den totale prisen som avgiftene utgjør. Finner du noe feil så gi gjerne beskjed ved enten å sende en mail til klubbweb@klubbweb.no eller legg inn en kommentar i facebookfeltet nedenfor artikkelen.
Som en liten kuriositet må jeg nesten nevne at det også er moms på både alkoholavgiften og emballasjeavgiften. Altså avgift på avgiften... Dette er tilfelle i begge land. Avgiftene som er oppgitt hos vinpris.no er inklusive moms.
Skulle du tilfeldigvis ligge søvnløs og vri deg i senga mens du leser dette så kan jeg anbefale litt finlesing av regelverket hos Skatteetaten og Skatteverket. Ha en god natt😴
Når det kommer til bobler så er det vel bare å slå fast først som sist at det ER morsommere å være stinn av penger enn å være blakk. Det er ikke det helt store å velge mellom av bobler til en grei pris som i tillegg er rimeligere i Norge enn i Sverige. En mager trøst må være at det ikke er flust med superbobler blant de produktene som er vesentlig billigere i nabolandet enn her heller.
Skal man ikke tømme lommeboka helt til 17. mai og heller ikke har tenkt seg på langtur til Sverige, så kanskje Juvé y Camps Gran Reserva Brut kan være noe å satse på. Den koster kr. 309,90 på polet, men den er i det minste 26 kroner (7,8%) billigere i Norge. Man kan vl ikke si at den inngår i kategorien røverkjøp, men penger spart er penger tjent har jeg hørt.
Et annet alternativ er Raventos Textures de Pedra. Prisforskjellen her utgjør heller ikke stort mer enn ei pølse i brød, men kjøper man mange nok flasker så blir det jo til slutt overskudd til en middag for fire😊 Denne koster kr. 249,90 på Vinmonopolet og er 8,3% billigere enn i Sverige.
Vi får derfor flytte oss over til de som har det mer morsomt. Altså de som har lyst til å legge litt mer penger i festdrikken. Da kan man for eksempel gå til innkjøp av en Claude Cazals La Chapelle du Clos Grand Cru Blanc de Blancs Brut. Franskmennene er gode på enkle navn... Den koster kr 600,- i Norge og NOK 830,- i Sverige, så her tjener man inn hele pølsemiddagen på en flaske og siden det er nasjonaldagen så kan man kanskje legge i litt ekstra.
Er du veldig tørst så kan det være lurt å gå for en treliters Mumm Cordon Rouge Brut. Den får du for den nette sum av kr. 1760,- i Norge mens du må ut med hele NOK 2472,- i Sverige. Kan fort miste litt av gleden med feiringen hvis man har nappet med seg en sånn fra hylla på Systembolaget før man leser dette.
Joda, det skal innrømmes at alkohol absolutt ikke er plagsomt billig i Norge. I hvertfall synes nok mange av oss som gjerne nyter en flaske eller et glass med godsakene at det er sånn, men sammenligner vi med vår nærmeste nabo så er det en god del som er billigere her.
Nå som mai kommer med feiringer på rekke og rad så kan det jo tenkes at man får lyst på et lite glass til kaffen. Når vi snakker brune drikker med litt styrke på så er kanskje ikke "billig" det første ordet som slår en, men her kommer i det minste noen forslag som man ikke trenger å legge ut på langtur for å få tak i.
Først ute er Jean Fillioux So Elegantissime XO. Denne flasken er hele 38% billigere i Norge enn i Sverige. Direkte billig (etter min månedslønn å dømme) vil jeg vel ikke påstå at den er, men når den koster NOK 1620,- i Sverige så er kr. 1005,- bortimot et røverkjøp. Finnes eller kan bestilles til et pol nær deg. |
Synes du at 1005,- var i drøyeste laget kan du kanskje prøve en Jean Fillioux Napoléon Grande Champagne. Den koster den nette sum av kr. 655,- i Norge og NOK 925,- i Sverige. Det er i skrivende stund en forskjell på 29% i norges favør. |
Hvis du ikke på død og liv MÅ ha franske dråper, men vil prøve noe som enkelte av oss (altså jeg) synes er mye bedre så ville jeg snarest mulig ha kommet meg på nærmeste pol og tatt med en flaske Jaime I. Ikke akkurat på billigsalg denne heller, men så god at den er på nippet til å være verdt hver krone😊. Den er 20% billigere i Norge enn i Sverige. Kr. 950,- på polet og NOK 1188,- hos bolaget. |
Det er ikke alltid billigst å handle på Systembolaget selv om man kanskje tror det. Som det fremgår av sammenligningene på siden her så er det faktisk mange produkter som er rimeligere hos Vinmonopolet. Når det gjelder øl derimot kan du være helt trygg. Så vidt vinpris.no har klart å registrere så finnes det ikke en eneste øl som er billigere i Norge. Det er riktignok noen produkter der prisforskjellen er så liten at det neppe er verdt turen over grensa, men til gjengjeld er det mange som er vesentlig billigere i Sverige. Lenge har Krönleins Stockholm Fine Festival Beer vært det prosentvis billigste ølet hos Systembolaget, men nå er det slått av Pistonhead Kustom Lager. Den er når dette skrives 72,8% billigere hos Systembolaget. Eller sagt på en annen måte, du kan kjøpe nesten fire flasker i Sverige for samme pris som en flaske her. Hvis du handler 19 flasker som i følge kvoteappen er tollfritt så blir dette ca. NOK 210,- mens du i Norge må betale kr. 765,-. Som om ikke det er nok, så har Systembolaget også samme produkt på boks enda en krone billigere.
Mange tror nok at man finner omtrent de samme produktene hos Vinmonopolet og Systembolaget. Dette stemmer ikke helt. For eksempel så har Vinmonopolet i skrivende stund 885 produkter fra Norge. Av disse er det kun 25 som også finnes i Sverige. Systembolaget har 2503 produkter fra Sverige. Av disse finnes 98 produkter i Norge. I tillegg har begge leverandørene produkter fra nabolandet som den andre leverandøren ikke har. Systembolaget har 24 norske produkter som du ikke finner på Vinmonopolet. Tilsvarende har Vinmonopolet 51 svenske produkter som du ikke finner hos Systembolaget.
Skulle du forville deg over grensa for å handle så er et godt råd fra vinpris.no å kjøpe noe annet enn Oslo gin. Det er faktisk det eneste norske produktet som er billigere i Norge enn i Sverige.