Vintur til La Rioja 10. - 17. sept 2004.

    29.januar.2005 21:58 Lasse Norgreen

    Bilder...  Videoer (Fordel med litt bredt bredbånd her, 512k eller mer): Damene... Tempoet...

    Vis bilde
     Fra venstre: Trond, Håkon og Sven Arne på Plaza Mayor.

    Vinklubben RVHA (Røde Viner og Heftige Aksjer) reiste på vintur til Spania en uke for oppsparte midler og utbytte etter pengeplasseringer i aksjefond. Vinklubben har som formål å tjene godt vennskap, felles nytelse av vin og god mat, samt tjene gode penger på små investeringer. Dette har vi gjort de siste fire år og som en påskjønnelse for dette bevilget vi oss en tur til Spania. Et weekend opphold i Madrid og fire dager i La Rioja med base i byen Logroño. Å bestemme reisemål var jevnlig tema på vinkveldene i forkant. La Rioja fikk flest stemmer, i skarp konkurranse med Sør-Afrika, Italia og Frankrike.
    Før turen ble oppgaver fordelt på de enkelte medlemmer. Sven Arne og Trond sørget for billetter og overnatting, Håkon for reiseopplegg i Spania, Lasse og Per Magne kontaktet vinimportører som igjen ga oss kontaktpersoner i de enkelte bodegaer. Vi fordelte oppgavene mellom oss med å kontakte de bodegaer vi på forhånd syntes mest interessante, og avtalte møter. Vi la vekt på å finne forskjellige bodegaer med sine særtrekk, store og små - gamle og ny-etablerte. Velvilligheten og hjelpsomheten hos de norske vinimportørene var enestående, og vi er de stor takk skyldig for en vellykket tur.
    Håkon, Trond og Sven Arne reiste til Madrid på fredag 10. september 2004, Lasse og Per Magne var invitert i bryllup og kom etter på søndag kveld. Vårt opphold i Madrid besto i å ”gjøre” hovedstaden.  
     

    Vis bilde
    Bilde foran Estadio Santiago Bernabeu  

    Siden vi også er veldig interessert i fotball var hovedoppgaven å kjøpe billetter til Real Madrid – Numancia på Estadio Santiago Bernabeu. Vi fikk billetter på 12. rad. På dagen ble det litt shopping, besøk på kjente steder i sentrum av Madrid, spiste lunsj og forberedte oss til fotballkampen som startet kl 20:00.

    Vi fikk oppleve et fantastisk stadion, et entusiastisk publikum og en dårlig fotballkamp (Real vant 1 – 0). Søndagen gikk vi tur i sentrum, reiste rundt med sightseeing buss og slappet av i Retiro-parken før Lasse og Per Magnes ankomst på kvelden. De hadde fått noen timer på øret etter bryllupsfesten hos Per Morten og Randi, før avreisen sydover midt på dagen søndag. Endelig var teamet samlet, drømmen hadde gått i oppfyllelse og vi var der – alle sammen. Det ble mye latter, god spansk mat og selvfølgelig nok av deilig Rioja vin i den varme sensommer/høst kvelden som fort tinte opp lett hutrende hedmarkinger.  Kaffe-avec langs parken ved det kongelige slott med kinesisk massasje var eksotisk. - Jo da, det fins da andre plasser enn langs Mjøskanten.
    På mandag morgen hentet vi leiebil som var bestilt på forhånd hos Hertz. En ny Renault 7-seter med Trond som sjåfør satte så kursen nordover med Logroño som mål med første avtale kl 14:00. Logroño er den største byen og ”hovedstaden” i La Rioja, med  200 tusen innbyggere, og utgjør det ene av to vinsentere i området. Den andre er byen Haro, lenger mot nordvest.
    La Rioja ligger i ly av fjellkjeden Sierra de Catabria, og har fått navnet etter den lille elva  Rio Oja som renner ut i Ebro ved  Haro.  Landskapet var meget vakkert.

    Vis bilde
    Fra venstre: Per Magne, Lasse, Trond, Håkon og Sven Arne

    Bodega Lyng.
    Vårt  første besøk var på en norsk-eid bodega som startet for 4 år siden med hovedaksjonær Bjørn Lyng.
    Bjørn Lyng, grunder av det majestetiske turistanlegget Anfi del Mar på Gran Canaria, har gitt seg ut på nok et spennende prosjekt, realiseringen av Bodega Lyng. Vi ble møtt av daglig leder Ignatio Santander, vinmaker Ivan og Resti Barrio Prez - en tolk og vinkjenner fra turistkontoret i Logroño. Vårt første møte med vinprodusenten ble et uforglemmelig møte hvor vi først ble invitert  på en fantastisk lunsj med områdetypiske retter på et lokalt lite spisested. Det var et sånt sted man sjelden finner fram til på egenhånd som turist – så mest ut som et vaskeri på utsida. Men du verden for en mat. Under måltidet fikk vi alle en lærdom i La Rioja vinenes fortreffeligheter. Etter lunsj ble vi vist omkring på deres vinmarker og fikk ta og smake på nesten innhøstingsklare Tempranillo, Garnacha,  Mazuelo og Graciano druer. Det var fuktig luft og moskitoen var i plagsomste laget. Deretter forsatte vi videre til produksjonsanlegget som var helt nytt, blankpusset og ikke en ”lodott” i lokalene – imponerende.  

    Etter besøket hos Bodega Lyng installerte vi oss på Hotell Husa Las Canas. Et nytt moderne 4 stjerners hotell i tilknytning til varehuset Carrefour. Kvelden ble en orientering i Logroño sentrum med tilhørende middag og Rioja vin(er).

     

    Ascoa De Aranzabal

     

    Tirsdag 14. september 2004. 
    Vi hadde allerede en avtale hos Rioja Alta http://www.riojalta.com/ i Haro kl 10:00 om formiddagen, så det var et stykke å kjøre - flott landskap. Siden vi ikke hadde detaljerte kart over området ble det til at vi måtte spørre lokalbefolkningen om veien. Med litt fingerspråk og ”hedmarsk” sjarm var det ikke vanskelig å få hjelp av damer på formiddags handling til å finne veien. Vi nådde avtalen og Ascoa De Aranzabal var klar til å vise oss rundt sammen med et israelsk par. Ascoa virket litt  lite interessert i oss til å begynne med, men når hun ble klar over vårt engasjement og interesse for Rioja Alta viner ”myknet” hun opp og var en helt annen person.  
     

     

    Bak fra venstre: Sven Arne, Lasse, Per Magne. Foran fra venstre: Håkon og Trond.

     

    La Rioja Alta er en bodega fra 1890 og har en høy stjerne blant bodegas i La Rioja. Deres klassiske merker  Gran Reserva 890, Gran Reserva 904, Viña Ardanza, Viña Arana and Viña Alberdi er vel kjent i den store verden.
    Vi fikk en flott omvisning og prøvesmaking av forskjellige viner i deres vinkjeller. Her ble det også anledning for å kjøpe med seg en magnum av Gran Reserva 904, ikke av den billigste vinen akkurat, så dette kjøpet påvirket turkontoen vesentlig. Vi fikk etter hvert god kontakt med Ascoa, og det viste seg at hun hadde god kunnskap om nordmenns drikkevaner på sydenturer. Hun hadde vært flyvertinne i Lufthansa og reist mye innen chartertrafikk. Som medlem i en av fem familier som eide La Rioja Alta hadde hun vokst opp med denne bodegaen. Vi forlot La Rioja Alta med et godt inntrykk og vi hadde besøkt en av de eldste bodegas i La Rioja.  

    Neste stopp etter en snarlig lunsj ved torget i den gamle og maleriske byen Haro, hvor for øvrig en av husveggene ble en utgått tyrefekterplakat fattigere, var en spennende bodega med navnet Marques de Murrieta - Ygay. Bodegaen var enda eldre, grunnlagt i 1852. Murrieta lå noen kilometer utenfor Logroño, på den sydlige grensen for det øvre av de tre områdene i Rioja – Rioja Alta. De to andre er Rioja Alavesa og det lavereliggende Rioja Baja.
    For hvert sted var det spennende å se hvem som tok i mot oss. Hver av oss hadde hatt kontakt på forhånd og nå fikk vi avslørt hvem/hva som skjulte seg bak navnet på kontaktpersonen. Vi skulle møte Miryam Ochoa Arroniz som var ansvarlig for Marked og PR. Vi fikk en tradisjonell rundtur i produksjons lokalene. Det som viser seg å være en av de største forskjeller mellom de forskjellige bodegas er hvor lenge de forskjellige viner lagres enten på amerikanske eller franske eikefat, og hvor gamle eikefatene er før de blir skiftet ut. I Murrieta er eikefatene opptil 12 år før de  skiftes ut. Dette var den bodega som benyttet de samme eikefatene lengst.

     

    Bakerst fra venstre: Håkon, Miryam, Lasse, Per Magne. Foran fra venstre: Sven Arne, Trond.  

     

    Miryam var en travel dame. Hun holdt på å lage en ny katalog for sesongen. Denne skulle være ferdig til å trykkes dagen etter. Tross dette tidspress var det ikke snakk om å avslutte før vi hadde fått dekket vårt behov for informasjon og kunnskap om Marques de Murrieta - det tok jo sin tid…. For den fine presentasjonen av Murrieta foreslo vi å yte noe tilbake, nemlig å hjelpe henne med den nye katalogen – tilbudet ble høflig avslått.
    Marques de Murrieta har flere kjente viner bl.a. Marques de Murrieta Red Reserva 1999, Castillo Ygay Gran Reserva, Dalmau Reserva 1996 og 1999 Mazuelo 2001, som alle er eksklusive viner fra denne bodega. I tillegg lager de hvitvin av høy kvalitet, den mest kjente Cappelania Gran Reserva Blanco 1998.
    Når vi endelig hadde får smakt, kjøpt med noen ”godsaker” og blitt mettet av inntrykk, kunne vi sette oss i bilen og returnere til hotellet. Vi hadde hatt en uforglemmelig dag hos to av de eldste bodegas i La Rioja.
    Kvelden ble igjen tilbrakt på restaurant i sentrum av Logroño med bl.a. LAN Rioja Crianza 1998 som drikke til maten.  

     

    Fra venstre: Håkon, Sven Arne, Lasse, Trond, Per Magne og Victor.

     

    Onsdag 15. september 2004.
    Vi fortsetter på vår tur til den neste bodega – BARÓN DE LEY som ble grunnlagt i 1985 av tre vinmakere som lenge hadde vurdert å lage en bodega etter modell Médoc châteaux – ”samle alle de betingelser som gjør en vin til et kunstverk”. BARÓN DE LEY holder til i et fantastisk Benedictiner kloster fra 1600-tallet. Her oser det av historie i nydelig renoverte rom.  http://www.barondeley.com/
    Victor Fuentes Artola er administrerende direktør og eksport-sjef for BARÓN DE LEY. Han hadde to uker i løpet av høsten hvor han var tilstede på bodegaen. Han viste oss rundt og brukte 3 timer av sin dyrebare tid på oss. Victor snakket veldig godt engelsk, var full av energi og meget stolt over hva de hadde fått til. Victor hadde vært med fra starten i 1985 og hadde første hånds kjennskap til BARÓN DE LEY´s historie, markedsstrategi, produkter og produksjonsprosess.

     

    Vin fra BARÓN DE LEY med kobber etikett.

     

    Her hos BARÓN DE LEY hadde de allerede startet innhøstingen av druer for rosevin produksjon. I La Rioja var det i år innhøsting ca 2 uker senere for rødvinsproduksjon. Det var veldig spennende for alle hvordan været ville bli de to neste ukene. Været er helt avgjørende for hvordan kvaliteten på druene blir og derav hvilken kvalitet vi kan forvente av denne årgang vin. De siste to ukene hadde vært kalde og med litt for mye regn.
    Etter en omvisning i produksjonsanlegget, fikk vi være med inn i klosteret. Victor hadde ordnet med tapas retter og rikelig med prøvesmaking av hvitvin og forskjellige rødviner.  

    Etter omvisningen i klostret reiste vi ut på vinmarkene og fikk være med på innhøsting av druer for rosevin. De som arbeidet med dette var dels spanjoler/portugisere og dels Søramerikanere. Det var store språkproblemer, så vi fikk ikke så mye ut av det verbalt, men vi fikk se hvor forsiktige de var når de for hånd klippet druene fra vinrankene. Å få oppleve innhøsting såpass tidlig var egentlig et lykketreff. Hos Rioja Alta var anbefalingen å komme tilbake ca en måned senere, i tiden rett før den spanske nasjonaldagen, som er den 12. oktober. (Men da hadde jo Victor vært busy på helt andres steder av kloden). Vi tok farvel med Victor i håp om at han ikke sliter seg ut med det første på grunn av sitt voldsomme tempo kombinert med røyking. Les mer om Baron de Ley hos Aperitif...

     

    Håkon, Anna, David og Trond ser på historiske viner fra Faustino

     

    Første halvdelen av dagen var ferdig og vi begynte å bli mettet av inntrykk. Det var lunsj i en landsby i nærheten av neste bodega vi skulle besøke, en av de desidert største bodegaer – Bodegas Faustino http://www.bodegasfaustino.es/.
    Her hadde vi avtale kl 13:00, men da skulle de ansatte spise lunsj så vi måtte komme tilbake kl 15:00. Og presis slagen så kom Anna (salgsjef) og David Lesantos Ledesma, sistnevnte markedsansvarlig for Skandinavia. Det mest imponerende ved Faustino var størrelsen. Dette var et imponerende fabrikkanlegg hvor de var i ferd med å klargjøre for innhøstingen av druer. Vi fikk en snarlig gjennomgang av produksjonslokalene og den nye moderne lager- og museumsbygningen. Lageret hadde en kapasitet på 35000 eikefat.

     

    Bakerste rekke f. v. Sven Arne, David, Per Magne, Lasse, Anna. Foran f. v. Håkon og Trond.

     

    I det aller helligste hos Faustino var det et ”gravkammer” hvor kjente personer hadde sitt eget private lager som hvert rommet 300  flasker. Her var det berømtheter innen tyrefekting, golf og opera, for ikke å glemme det spanske kongehus som hadde sitt lager. Det var ikke umulig for vår vinklubb å reservere tilsvarende antall flasker i  ”gravkammeret” også. I denne kjelleren var det en flott utstilling av viner fra forskjellige årganger. Gjesteboken var full av hilsninger fra nær og fjern og våre takksigelser ble skrevet av Trond med våre verdifulle navnetrekk. Våre kjære verter hadde det noe travelt og vi avsluttet besøket med gaveoverrekkelse og gruppebilde.  

    Vi begynte å bli slitne etter et så hardt program med mye informasjon og konsentrasjon for å få med så mye informasjon som mulig fra spanioler som hadde en varierende kvalitet på sin engelsk. Så vi bestemte at denne kvelden skulle vi slappe av med tapas og Champions League på hotellet. Vi handlet inn en masse godt og spiste og drakk så øyet ble stort og vått. Vi ofret vinen fra Baron de Ley og Real Madrid tapte 3 – 0 for Bayer Leverkusen.  

     

     

    Nuria får sine 3 (!) flasker akevitt av Per Magne.

     

    Torsdag 16. september 2004.
    Det begynte å bli kjølig om morgenen, litt regn var det også, det lovet ikke godt for innhøstingen. Vi hadde bare en avtale igjen – hos Vina Salceda. http://www.vinasalceda.es/  Sant og si var ikke motivasjonen og interessen for nok en bodega helt på topp, men interessen steg vesentlig da Nuria Lagunilla møtte oss for å stolt vise fram denne lille bodega med de høye kvalitets viner. Fru Lagunilla var i slekt med innehaverne av bodega Lagunilla, men bestefaren hadde solgt bodegaen til Nurias skuffelse. Produksjonslokalene var plassert et stykke unna så vi tok bare en liten rundtur i lagrene før vi ble geleidet inn i de store rommene med en fantastisk utsikt utover La Riojas landskap med Rio Ebro i forgrunnen.    
    Hos Vina Salceda fikk vi utlevert skjema for testing av vin – det lovet godt. Det viste seg at Nuria var i det spandable hjørnet og det ble testet flere viner. Den beste var uten tvil Conde De La Salceda Reserva fra 1998. Men det var også andre røde viner som holdt god standard etter vår gane. Vi storkoste oss og avslutningen ble meget, meget bra. Nuria vare et oppkomme av vinkunnskap. Til felles med de andre vi møtte hadde hun mer en rikelig med vennlighet, spansk kvinnelig ynde og sjarme.
    Alle våre verter ble overrakt en gave av det sterke slaget, fra våre hjemtrakter. Akevitt var noe de færreste hadde hørt om, men desto mer vellykket. Særlig når de ble fortalt at denne drikken hadde tre gode egenskaper: ”Man ble penere, klokere og meget bedre til å kjøre bil” etter å ha drukket slike edle dråper. Per Magne fremførte hver gang takketalen med en sikker og klar røst.  

     

     

    Viña Salceda. F. v Per Magne, Lasse, Trond, Sven Arne og Håkon

     

    Etter et vellykket besøk hos Vina Salceda bar det strake veien tilbake til Madrid. Det ble en meget lystig tur gjennom det nordlige spanske landskap. Vi var tilbake på vårt hotell, Praga, på ettermiddagen. Det ble tid til shopping og kveldstur på byen. Med en temperatur på 27 grader var det godt å komme seg ut i sentrum. Per Magne og Lasse hadde ikke fått sett de mest kjente severdighetene så vi guidet dem på en snarlig rundtur. Mat og godt drikke i en varm høstnatt satte et fint punktum for en tur full av opplevelser. Turen hadde vært meget vellykket helt til vi skulle på flyplassen neste morgen. Vi hadde bestilt taxi 2 timer før flyavgang med en beregnet kjøretid på 30 min til flyplassen. To trafikkulykker i morgen rushet forårsaket at vi mistet flyet, det ble en nedtur. Nye flybilletter måtte skaffes for å komme hjem. Men ”alle var vi enig om at vi hadde hatt en kjempefin tur”.  Litt av en opplevelse – La Rioja anbefales på det varmeste!


    Viva la Espania !! Takk for oss.

     


    Bilder...  Videoer (Fordel med litt bredt bredbånd her, 512k eller mer): Damene... Tempoet...