Lik vinpris.no på facebook for å følge oss

Alkoholavgifter og andre avgifter i Norge og Sverige

18.mai.2019 18:06 KlubbWeb
Bilde
Avgiftene er ganske forskjellige i Norge og Sverige. Kanskje dette kan forklare en del av prisforskjellene?

Det er ikke helt til å komme forbi at det er vesentlig enklere å finne rimeligere produkter i Sverige enn i Norge. Selv har jeg ofte trodd at dette har sammenheng med avgiftene her i landet. Derfor har jeg nå lagt inn avgiftene på produktene sånn at man enkelt kan se hvor mye de utgjør. Etter å ha gransket avgiftssystemet i begge land fikk jeg atter en gang en overraskelse. I motsetning til hva jeg trodde så har vi i Norge et relativt enkelt system for å beregne avgifter. I Sverige er det derimot såpass innfløkt at relativitetsteorien blir enkel i forhold. Det største problemet er at våre naboer i øst opererer med "Mellanklassprodukter". Disse er ikke merket på en enhetlig måte i datagrunnlaget fra Systembolaget og er dermed litt vanskelig å utlede. Avgiftsberegningene på disse må derfor tas med en klype salt. Dette utgjør heldigvis ikke så mange produkter og det er i så fall de med 15% alkohol eller mindre som kan være feil.

Den foreløpige konklusjonen er at Vinmonopolet ikke akkurat har de enkleste forutsetninger, men klarer likevel både å matche og i mange tilfeller slå Systembolaget på pris. Et godt eksempel på at dette kan være vanskelig er Krönleins Stockholm Fine Festival Beer. Den koster for øyeblikket i underkant av ti norske kroner i Sverige. Når man i Norge starter med nesten femten kroner bare i avgifter så sier det seg selv at det er en umulig oppgave å matche svenskene. Det blir likevel litt drøyt å påstå at avgiftene er den eneste grunnen til prisforskjellen. Det er vel rimelig å anta at forhandlinger ved innkjøp hos produsentene har mye å si.

Nå ligger ihvertfall avgiftene inne og du kan selv se hvor stor del av den totale prisen som avgiftene utgjør. Finner du noe feil så gi gjerne beskjed ved enten å sende en mail til klubbweb@klubbweb.no eller legg inn en kommentar i facebookfeltet nedenfor artikkelen.

Som en liten kuriositet må jeg nesten nevne at det også er moms på både alkoholavgiften og emballasjeavgiften. Altså avgift på avgiften... Dette er tilfelle i begge land. Avgiftene som er oppgitt hos vinpris.no er inklusive moms. 

Skulle du tilfeldigvis ligge søvnløs og vri deg i senga mens du leser dette så kan jeg anbefale litt finlesing av regelverket hos Skatteetaten og Skatteverket. Ha en god natt😴

Lik vinpris.no på facebook for å følge oss