Vinregioner

13.oktober.2004 23:28 Pål Eivind
Bilde

VINREGIONER

Først påvirket Frankrike den nye verden ­selv i dag vil en australsk eller californisk vinmaker svare en landsby eller to i Bordeaux eller Bourgogne hvis du spør om forbildene for vinene hans. Men så begynte den nye ver­den å få innflytelse i Frankrike, Nye vinpro­duksjonsteknikker kom, inn. Bruken av nye eikefat som ble innført til den nye verden fra Bordeaux og Bourgogne, ble så fasjonabel at andre franske vinregioner har funnet ut at de også vil ha den fyldige, smørpregede smaken i sine viner, og helt nylig har sørfranske vinpro­dusenter begynt å lage viner, ofte under enkle Vin de Pays-etiketter, som er fullt ut like fremtidsrettet og fruktige som sine motstykker fra South Australia og Napa Valley. Vinens ver­den er blitt mindre. Men likevel, uansett hvilken stil du ser på, så er Frankrike der. Og uten noensinne å ville innrømme at de bryr seg om hva andre land gjør, klarer landets vinprodusenter likevel å absorbere det beste av det de ser.

La oss derfor ta en rask kikk rundt om på Frankrikes vinregioner. Helt i nord bruker Champagne klassiske drue sorter - pinot noir, pinot meunier og chardonnay - til å lage mager, så vidt moden stille vin som er den perfekte base for de aller beste musserende vinene, Litt lenger øst gir regnskyggen under Vogesene Alsace mulighet til å lage intenst vel­duftende og likevel tørre viner fra tyske druer som riesling og gewürztraminer.

Lenger bort fra den tyske grensen, sør for Paris, begynner en av de mest omdiskuterte og lidenskapelig engasjerende vinregionene i verden - Bourgogne. Hvitvinene av chardon­nay-druen varierer fra Chablis´ isnende, metall­aktige kulde til kraften, modenheten og skjønnheten i Cote d´Or, der det er viner som kombinerer honningpreget fylde med saftig velduft på en måte som har fått to genera­sjoner vinmakere over hele verden til å slite huden av fingrene for å prøve å gjenskape dem. Også i Cote d´Or gjør pinot noir sitt beste for å motbevise sitt ry som den ene av verdens to beste rødvinsdruer, men i hendene på de beste dyrkerne gir den viner med en så uforglemmelig, velduftende prakt at man nesten er innstilt på å tilgi de mange mid­delmådige flaskene.

Et lite hopp sørover fra Rhone er det tid for syrah, Denne mørke, sterke, skarpe druen gir de store rødvinene fra Hermitage og Côte­Rôtie i tillegg til å bidra til mengder av andre. I Provence og Languedoc-Roussillon langs Frankrikes varme middelhavskyst vokser vin­stokkene nesten for lett, og det blir laget enorme mengder ordinær rødvin og hvitvin. Men regionen gjennomgår en revolusjon, og det blir laget mange spennende, moderne viner av internasjonale sorter med cabernet sauvignon, meriot, syrah og chardonnay i spis­sen.

På sørvestkysten finner du rødvinspro­dusentenes mekka: Bordeaux. Enhver rødvins­produsent som har håp om å bli regnet med blant den internasjonale eliten, må før eller senere prøve sin dyktighet på cabernet sauvig­non. De søte vinene fra Sauternes er også udiskutabelt noen av verdens ypperste des­sertviner. Bordeaux´ maritime klima påvirker også de store elvene Dordogne, Lot, Garonne og Tam, og her i sørvest blir det brukt en fargerik samling av druesorter for å lage nes­ten enhver vinstil det er mulig å forestille seg.

Når vi så til slutt vender oss nordover igjen, har Loire-dalen mange ulike viner av for­skjellige druer. Sauvignon-hvitviner fra Loire satte tidligere standarden for markante, friske hvitviner. Men etter at New Zealand har vist sin kapasitet, må Loire dele på den æren.

Det andre feltet der Frankrike har vært for­bilde for verden, er med landets Appellation d´Origine Contrôlée-lover. Bortsett fra i Tysk­land har de dannet grunnlaget for avgrensings­systemene i andre europeiske land og dessuten i Nord-Amerika og på den sørlige halvkule.


For nærmere informasjon om Frankrike - klikk her