1. Vis bildeEn vin må inneholde minst like mye rundhet og sødme som maten.
  2. Bitterstoffer i mat og vin forsterker hverandre gjensidig.
  3. Retter med mye fett, eller fet mat i sin alminnelighet trenger vin med friskhet for å live opp i smakskombinasjonen, "rense" opp munnen.
  4. Retter med utpreget "varm" kryddersmak trenger vin med restsødme.
  5. Vin som harmonerer med maten: velg en vin som komplimenterer smak og konsistens på tallerkenen.
  6. Kontrasterende smaker kan virke harmoniserende.
  7. Server ikke retter som inneholder mye syre med svært syrlig vin.
  8. Maten må ikke overdøve vinen, eller omvendt.
  9. Ta hensyn til rettens totale smakskraft.
  10. Rødvin brukt til fisk bør ha lite tannin og saftig, ung fruktighet.



    Kilde: Mat og vin i utsøkt harmoni, utgitt av Gastronomisk Institutt.